Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) Maisto tarnybos vadove tapo Devalta Šešelgienė. Ji laimėjo konkursą penkerių metų kadencijai.
Pagrindinis vadovės siekis – užtikrinti pacientams sveikatai palankią mitybą.
„Man labai svarbu, kad maitinimas ir gydymas papildytų vienas kitą. Mityba yra labai reikšminga žmogaus sveikimo etape. Visuomet norėjau prisidėti ją gerinant jautriausioms visuomenės grupėms – neįgaliesiems, ligoniams, senjorams, vaikams. Džiaugiuosi, kad visas mano darbas bus skirtas tam, kad ligoninės pacientai gautų dar kokybiškesnį ir sveikatai palankesnį maistą“, – sako vadovė, turinti dietistės išsilavinimą ir patirtį.
Pasak D. Šešelgienės, sveikatai palanki mityba yra grindžiama įvairiu ir subalansuotu maisto pasirinkimu, jo kokybe ir natūralumu. Tai gali suteikti organizmui reikiamas maistines medžiagas.
„Ligoninėje sudarant valgiaraštį atsižvelgsime į maisto kilmę, sezoniškumą bei savybes. Mūsų tikslas yra užtikrinti, kad kiekvienas pacientas gautų jam reikalingas maistines medžiagas, vertinant jo sveikatos būklę, mitybos poreikius bei gydytojų rekomendacijas. KUL Maisto tarnybos komanda sieks į valgiaraštį įtraukti kuo daugiau natūralių, naudingų maistinių medžiagų turinčių produktų, tokių kaip šviežios daržovės, vaisiai, pilno grūdo produktai, sveiki riebalai. Svarbu, kad produktai būtų kuo arčiau trumposios grandinės – iš lietuviškų ūkių tiekiami tiesiai ligoninei“, – teigia ji.
Specialistė įsitikinusi, kad sveikatai palankus maistas nėra kažkuo ypatingas ar įmantrus. Svarbiausia, kad jis būtų tinkamai paruoštas, iš teisingai parinktų gerų žaliavų, taikant tausojančius gamybos būdus. D. Šešelgienė sieks, kad maisto ruošimo procesas KUL atitiktų šiuolaikinius standartus, užtikrinančius, kad patiekaluose išliktų kuo daugiau naudingų medžiagų. Vadovė žada optimizuoti produktų pirkimus, modernizuoti maisto gamybos ir tiekimo procesus.
„Reikšmingas ir maisto patiekimas. Estetiškas, vizualiai patrauklus maistas gali skatinti pacientus valgyti noriau, o tai itin svarbu ypač tiems, kurie dėl sveikatos problemų ar gydymo praranda apetitą. Maistas turi ne tik maitinti, bet ir teikti malonumą“, – priduria Maisto tarnybos vadovė.
- Šešelgienė daug dėmesio skirs, ne tik pacientų, bet ir KUL darbuotojų maitinimui.
„Bendrausime ir bendradarbiausime su kolegomis ne tik dėl pacientų, bet ir jų pačių mitybos darbo metu. Medikai bei kitas personalas ligoninėje dirba ilgas valandas, norime užtikrinti, kad ir jiems maistas būtų kokybiškas, prieinamas, o pasirinkimas atitiktų lūkesčius. Esame pasiruošę keistis ir tobulėti. Sieksime, kad Maisto tarnyba taptų kiekvienos klinikos dalimi. Dėsime visas pastangas surasti balansą, užtikrinantį gerovę bei pasitenkinimą“, – sako ji.
Iki šiol naujai išrinkta Maisto tarnybos vadovė dirbo Klaipėdos visuomenės sveikatos biure ir buvo atsakinga už vaikų maitinimo organizavimą bei priežiūrą mokyklose. Ji inicijavo reikšmingus pokyčius, gerinant vaikų maitinimą ugdymo įstaigose. Taip pat D. Šešelgienė yra viena iš Lietuvos dietistų asociacijos steigėjų bei valdybos narių. Specialistė yra baigusi teisės ir valdymo bakalauro ir magistro studijas bei dietetiką.
KUL Komunikacijos tarnyba